Tilbage

Endnu et rekordår i dansk turisme

Med en vækst i overnatningerne på næsten 5 procent blev 2015 endnu et rekordår. Væksten ser ud til at fortsætte i de kommende år. Men flere lande omkring os oplever endnu højere vækst.

Udviklingen i overnatninger 2008 - 2015

I 2015 blev der registreret 49,1 millioner kommercielle overnatninger i Danmark. Det er det højeste antal overnatninger, der nogensinde er registeret, og dermed slog dansk turisme rekorden fra 2014.

Udviklingen i overnatninger 2008-2015
Kilde: VisitDenmark og Danmarks Statistik

I alt steg overnatninger steg med 4,9 procent, hvilket svarer til 2,3 millioner flere overnatninger end i 2014.

Væksten i 2015 kan især tilskrives fremgangen blandt de udenlandske turister, som foretog 6,5 procent flere overnatninger end i 2014, mens de danske steg med 3,3 procent. Den relativt høje vækst i de udenlandske overnatninger sammenlignet med de danske betyder, at Danmark igen har flest udenlandske overnatninger. Det var tidligere normalt, men ikke sket siden 2006.

Det er særligt de tyske turister, som er årsag til den store udenlandske stigning, men også Holland, Norge, Storbritannien, USA, Kina, Indien, Italien og Brasilien bidrog til væksten. Et mindre fald i overnatninger fra Frankrig, Japan og Sverige trækker i den modsatte retning.

Ifølge VisitDenmarks prognose forventes den positive udvikling i de udenlandske overnatninger at fortsætte med cirka 3 procent om året. Det betyder, at de udenlandske turister i 2018 forventes at stå for 27 millioner overnatninger i Danmark.

Forretningsområder i dansk turisme

Syv ud af 10 af overnatninger i 2015 blev foretaget af turister, der var på kyst- og naturferie. De resterende overnatninger blev foretaget af ferieturister i storbyerne København, Aarhus, Aalborg og Odense eller af erhvervsturister i hele landet.

I 2015 oplevede alle tre forretningsområder vækst fra udlandet. Størst var væksten i storbyturismen, som steg med 8,1 procent sammenlignet med 2014. Kyst- og naturturismen gik frem med 6,5 procent og erhvervsturismen med 4,4 procent.

Udenlandske overnatninger i de tre forretningsområder
Kilde: VisitDenmark og Danmarks Statistik

Turismen er vigtig i hele landet

Væksten i de udenlandske overnatningerne sætter sine spor i hele Danmark. Når man ser på regioner og landsdele var der vækst over hele linjen på nær Region Sjælland, som holdt status quo.

Sydjylland markerer sig som den landsdel med flest udenlandske overnatninger, mens Fyn kan glæde sig over den største procentvise vækst.

Antal udenlandske overnatninger i alt og udviklingen fra 2014-2015
Kilde: VisitDenmark

Konkurrencen med udlandet

Danmark er først og fremmest i konkurrence med Norge, Sverige og Finland, når det gælder de udenlandske turister. Knap halvdelen (46 procent) af de udenlandske overnatninger i de fire lande tilsammen foretages i Danmark. Danmark har altså den største volumen af overnatninger. I 2015 var vækstraterne i Norge og Sverige dog højere end i Danmark, så på sigt risikerer Danmark at tabe sin førerposition.

Når det gælder de tyske overnatninger, er Tyskland den største konkurrent til Danmark. I 2015 foretog tyskerne i alt 91,2 millioner overnatninger i de tre delstater, som Danmark er i direkte konkurrence med, nemlig Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern og Schleswig-Holstein. Til sammenligning foretog tyskerne 13,8 millioner overnatninger i Danmark.

Selv om indenrigsturismen i de tre tyske delstater har en betydelig større volumen, var væksten i de tyske overnatninger større i Danmark i 2015. I Danmark gik de tyske overnatninger frem med på 6,4 procent, mens væksten i de tre tyske delstater lå på 2,4 procent.

Udenlandske overnatninger i Norden (mio. overnatninger)
Kilde: VisitDenmark

Udviklingen i den globale turisme

På globalt plan var 2015 også et år med vækst og stigende rejselyst. Antallet af internationale turismeankomster rundede 1,2 milliarder ifølge FN’s internationale turismeorganisation, UNWTO. Det svarer til en stigning på 4,4 procent i forhold til 2014.

Størst fremgang har der været i Europa, Amerika og Asien, mens Mellemøsten kun oplevede moderat vækst, og Afrika oplevede nedgang i 2015. Turismen i Mellemøsten påvirkes i nogen grad af frygten for terror, imens turismen i Afrika langsomt er ved at restituere efter Ebola-epidemien.

Turisterne rejser især internt i regionerne. Det vil sige flest turister rejser inden for den region, hvor de bor. Dette mønster fortsætter i 2016.